Przekąski są tak samo ważne jak posiłki, które spożywamy w ciągu dnia. Może dlatego, że stanowią jedną trzecią naszych dziennych kalorii.
Istnieje wiele różnych teorii dotyczących ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia. Jedni mówią, że powinno jeść się pięć posiłków dziennie, inni, że jednak tylko trzy. Istnieją teorie mówiące o tym, że pomiędzy ostatnim a pierwszym posiłkiem powinno być 8-10 godzinne okienko bez jedzenia. To tak zwana dieta okienkowa, w której dzień wyznaczają okna żywieniowe, w których można jeść to na co mamy ochotę bez trzymania się restrykcyjnych zasad oraz tak zwany post, gdy wszystkiego trzeba sobie odmawiać. Ale o tym innym razem. Teraz skupmy się na przekąskach. Na szczęście, jeśli chodzi o nie zasada jest jedna- muszą być zdrowe!
Niestety w dzisiejszych czasach ilość przekąsek dostępnych w sklepach jest olbrzymia. Tak samo olbrzymia jak olbrzymia jest w nich zawartość soli i innych ulepszaczy.
Te paczkowane i przetworzone przekąski pomimo tak dobrych walorów smakowych, w rzeczywistości są naszpikowane solą, cukrem, tłuszczem i innymi ulepszaczami, które nie tylko niszczą nasze zdrowie, ale też talię. Zamiast pobierać niezbędne składniki odżywcze jakie mogą dostarczyć nam zdrowe przekąski, my często oszukujemy nasz głód pustymi kaloriami, co sprawia jedynie niekończący się apetyt.
Głównym ich celem jest związanie nas pomiędzy posiłkami. Oznacza to nic innego jak utrzymywanie stałego poziomu cukru we krwi. 3-4 godzinne przerwy w jedzeniu mogą jedynie doprowadzić do naszego złego samopoczucia, zmęczenia i rozdrażnienia. Pamiętajmy, że głodując podejmujemy złe decyzje żywieniowe- zamiast wybrać coś zdrowego i wartościowego my zazwyczaj wybierzemy przetworzone produkty pełne soli i tłuszczu.
Pamiętajmy też o tym, że w przekąskach najważniejsze jest białko lub błonnik, a nie tylko węglowodany.
Poniżej znajdziecie 10 naszych propozycji przekąskowych, które warto na stałe wprowadzić do naszej menu.
Już teraz zmień nawyki i naucz się przygotowywać własne przekąski, a nie sięgać po te gotowe. To tak niewiele pracy, a tak wiele dobra dla naszego organizmu.