Zdarza Ci się rano wypić jedynie kawę, a pierwszy posiłek zjeść na lunch?
A może w pośpiechu dojadasz po dzieciach lub zadowalasz się słodkimi płatkami zalanymi zimnym mlekiem?
Czas zmienić poranne nawyki żywieniowe, jeśli chcesz się cieszyć zdrowiem i ładną sylwetką przez długie lata. Osiągniesz to dodając więcej białka do twojej śniadaniowej diety. Nie tylko poprawi to jakość przyjmowanych kalorii, ale również wyszkoli twój organizm do szybszego spalania kalorii. Istnieją badania naukowe, które wykazały, że grupa osób, która zjadła śniadanie wysokobiałkowe z 12 gramami białka, straciła na wadze więcej niż grupa, która postawiła na niskobiałkowy posiłek.
Przede wszystkim dieta bogata w białko jest bardzo sycąca. Nie od dziś po świecie krąży zasada: śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Dlatego też powinniśmy rozpoczynać każdy dzień od pełnowartościowego posiłku bogatego w białko, aby cieszyć się energią przez resztę dnia. Zasada jest prosta- gdy organizm rozkłada białko na aminokwasy, jeden z tych aminokwasów zwany fenyloalaniną powoduje wzrost poziomu peptydu YY hormonu jelitowego. Dzięki temu hormonowi mózg otrzymuje sygnał, że jesteś najedzony do syta, co z kolei sprzyja utracie wagi. Dodatkowo białko spowalnia wchłanianie węglowodanów, co z kolei przekłada się na utrzymanie równomiernego poziomu cukru we krwi. To nie tylko zmniejsza głód, ale zapobiega również gromadzeniu się tłuszczu w naszym organizmie i pomaga utrzymać jędrność ciała.
Jeśli to cię jeszcze nie przekonało do wysokobiałkowych śniadań to może nasze propozycje śniadaniowe to uczynią. Jest z czego wybierać.
Poniżej znajdziecie 8 naszych propozycji jak zdrowo i sycącą rozpocząć każdy dzień:
Niby prosta propozycja, ale jakże wartościowa, jeśli chodzi o białko. Weź pełnoziarnisty, ciemny chleb, zamiast masła użyj jogurtu greckiego. Na to połóż kapary, czerwoną cebulkę, rukolę, pomidora oraz łososia wędzonego. Ta prosta, ale smaczna kombinacja smaków da nam około 24 gramów białka za ułamek kalorii! Zdrowo i pysznie!
Tym razem coś dla koneserów smaków i miłośników gotowania, a raczej pieczenia. Można jeść to na zimno, a także na ciepło. A wariacji przygotowania quiche jest wiele. Możesz użyć do tego szpinaku baby i sera Gruyere, albo fety i karczochów. Wszystko zalewamy jajkiem połączonym z mlekiem, odrobiną soli i gałką muszkatołową. Posiłek taki daje nam około 10 gramów białka w jednej porcji.
Wysoka zawartość białka w maśle orzechowym nie tylko buduje naszą masę mięśniową, ale również wspomaga metabolizm. Podgrzej dwie kromki pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa na suchej patelni, posmaruj je masłem orzechowym, ułóż na nich plasterki bananów, wszystko to polej odrobiną miodu i posyp nasionami chia. Smacznego!
Śniadanie takie to zastrzyk około 24 gramów białka. Użyj do niego 2% jogurtu greckiego, świeżych truskawek i jagód, dodaj Muesli i listek mięty. Białko w tym przepisie pochodzi z dwóch źródeł: z Muesli i jogurtu!
Ugotuj płatki na wodzie z dodatkiem łyżeczki masła orzechowego, bananem, garścią orzechów, migdałów, szczyptą kurkumy, łyżeczką miodu. Nic bardziej prostego, a dostarczy twojemu organizmowi około 14 gramów białka i energii na kolejnych kilka godzin.
Nie jest tajemnicą, że jajka stanowią klasyczne śniadanie o dużej zawartości białka. A frittata to prosty i pyszny przepis pochodzący z Włoch. Wystarczy, że na patelni podsmażymy cebulę i czosnek. Dodamy do tego szpinak i suszone pomidory. W misce wymieszamy 6 jaj z odrobiną mleka. Dodamy do tego dwa rodzaje sera, na przykład fetę i Cheddar. Wymieszamy wszystko z warzywami oraz przyprawami i przeniesiemy do foremki, a foremkę wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach danie będzie gotowe do jedzenia!
Białkowo-tłuszczowe śniadanie to dobry pomysł na rozpoczęcie nowego dnia. W połówkę awokado, w miejsce po pestce wbijamy jajko, lekko solimy i pieprzymy, a następnie zapiekamy w piekarniku do momentu ścięcia się białka. Serwujemy na grzance z plastrem białego sera, pomidorem i szczypiorkiem.
4 jajka roztrzepujemy w miseczce. Dodajemy do nich cebulę, paprykę, pieczarki oraz szczypiorek. Dla miłośników ostrych smaków proponujemy ostrą papryczkę.
Serek wiejski odsączamy na sitku i dodajemy do jajek i warzyw. Do wszystkiego dodajemy około 80 gramów mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, sól i pieprz. Masę rozlewamy do muffinek i pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 25 minut.
Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek, dlatego celebruj go odpowiednio jedząc wysoko wartościowe potrawy! Bon appetit!