Matcha to japońska herbata z rodziny herbat zielonych. W odróżnieniu od swoich kuzynów matcha występuje w postaci intensywnie zielonego proszku, który pozyskuje się poprzez zmielenie liści herbaty. Dzięki temu, po rozpuszczeniu matchy w wodzie, uzyskujemy napar o bardziej stężonych właściwościach odżywczych niż liściasta forma herbaty zielonej.
Matcha ostatnimi czasy stała się bardzo popularna. Występuje nie tylko w formie naparu, ale również jako kawa latte, lody czy inne desery, w których jest jednym z głównych składników.
Dzieje się tak z powodu sposobu jej uprawy. Rolnicy, na 20-30 dni przed jej zebraniem, przykrywają rośliny herbaciane, aby nie dopuścić do nich światła słonecznego. Dzięki takiemu zabiegowi w liściach herbaty następuje zwiększona produkcja chlorofilu, a także zwiększa się zawartości aminokwasów. Po zebraniu liści herbaty usuwa się z nich łodygi i żyłki, a resztę mieli się na drobny proszek, w konsystencji przypominający cukier puder.
Matcha jest znana nie tylko z powodu swojego soczyście zielonego koloru, ale przede wszystkim z powodu swoich właściwości:
Matcha to bogactwo katechiny, czyli naturalnych przeciwutleniaczy w postaci związków roślinnych. Stabilizują one szkodliwe wolne rodniki, które są powodem występowania wielu przewlekłych chorób.
Matcha łączy w sobie kofeinę z L-teaniną, co zapewnia duży zastrzyk energii bez skutków ubocznych, które wywołuje na przykład zbyt duża dawka kawy.
Zawartość L-teaniny w matchy skutecznie zmniejsza stres, a także obniża lęk.
Połączenie kofeiny i L-teaniny wpływa świetnie na koncentrację. L-teanina zwiększa produkcję fal mózgowych typu alfa, które wpływają na odczucie relaksu oraz jasności myślenia oraz zwiększają naszą czujność. Podobnie możemy poczuć się tylko po uprawianiu jogi czy medytacji.
Istnieją badania, które wskazują, że matcha może zapobiegać uszkodzeniom wątroby oraz zmniejsza ryzyko chorób wątroby.
Matcha wzmacnia nasz układ odpornościowy, a jednocześnie ogranicza rozwój wirusów i bakterii w organizmie.
Matcha w naturalny sposób przyspiesza metabolizm i pomaga w spalaniu dziennych kalorii. Istnieją badania, które wykazały, że po 12 tygodniach spożywania matchy zaobserwowano u badanych zmniejszenie BMI, obwodu w talii, a także tkanki tłuszczowej.
Matcha to wyjątkowe źródło przeciwutleniaczy. Ma ona najwyższy wskaźnik antyoksydantów wśród znanych nam produktów. Poziom przeciwutleniaczy w matchy według testów ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) wynosi 1384 jednostek na 1 gram. To 13 razy więcej niż w granatach, 15 razy więcej niż w jagodach i aż 125 razy więcej niż w szpinaku. Te liczby powinny robić na was wrażenie, tak jak wszystkie właściwości matchy. Ten niewinnie wyglądający zielony proszek ma zbawienny wpływ na cały nasz organizm. A patrząc na wszystkie mądrości, które płyną do nas z Dalekiego Wschodu warto i w tej kwestii zaufać Japończykom.