Pisaliśmy już zarówno o wspaniałych właściwościach kurkumy, jak i wpływie kawy na nasz organizm. Dziś chcemy połączyć kawę z kurkumą i przedstawić wam 5 korzyści płynących z codziennego picia złotego latte.
Zarówno kurkuma jak i kawa mają mocne aromaty, ale to nie przeszkadza w połączeniu tych dwóch składników. Kurkuma, jak i sam pomysł połączenia jej z kawą, wywodzi się z Indii. Tam już od wieków kurkumę stosuje się jako środek poprawiający zdrowie i naturalny antybiotyk, środek leczniczy.
Napój, jakim jest złota latte, nie zawsze musi zawierać w sobie kawę. Można go przygotować na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy, imbiru oraz cynamonu. Podgrzane- smakuje wyśmienicie.
Kurkuma, czyli złota przyprawa, już od wieków uważana jest za cudowny środek do zwalczania stanów zapalnych i utrzymaniu serca i mózgu w zdrowiu. Kurkuma pomaga również w łagodzeniu zgagi. Zarówno kawa, jak i kurkuma, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy.
Trzeba jednak pamiętać o jej właściwym spożywaniu, tak, aby nasz organizm był w stanie ją wchłonąć. Badania opublikowane w jednym z naukowych czasopism o nazwie Molecules sugerują jednoznacznie, że kurkuma jest lepiej wchłaniana się w kawowym latte. Dzieje się tak dzięki zawartości tłuszczu w takim napoju. Ważny jest również odczyn pH. Im wyższa wartość pH na poziomie 6 i więcej, tym lepsze wchłanianie kurkumy przez nasz organizm. Dlatego ważnym składnikiem naszej kawy powinno być mleko lub napój roślinny o większej zawartości tłuszczu. Dzięki temu możemy zrównoważyć kwasowość kawy i sprawić, aby jej pH było wyższe niż w kawie bez mleka (pH5).
Dodatkowo naukowcy przypisują kawie wiele zdrowotnych właściwości. Kawa to bogate źródło związków bioaktywnych, których ziarna kawy posiadają ponad 1000. Dodatkowo kawa zawiera przeciwutleniacze utrzymujące nasze komórki w zdrowiu. Kawa zwalcza też cukrzycę typu 2 oraz choroby serca, a także wydłuża żywotność.
Pomysł dodawania kurkumy do kawy to dość nowy trend wśród Europejczyków. Badania wykazały, że kurkuma zmniejsza stany zapalne, w tym także reumatoidalne zapalenie stawów. Dodatkowo do złotego latte dodaje się imbir oraz cynamon, które też charakteryzują się właściwościami łagodzącymi stany zapalne.
Nie wierzysz to sprawdź. Badania udowodniły, że osoby pijące ten napój regularnie, mniej chorują na depresję. To właśnie kurkumina znajdująca się w kurkumie ma właściwości antydepresyjne. A to w połączeniu z energetyzującym wstrząsem jaki daje nam kofeina może wpłynąć na jakość całego naszego dnia, a pijąc to codziennie- naszego życia.
W 2018 roku czasopismo Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism opublikowało badania, z których wynika, że kurkumina może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Ma to kluczowe znaczenie w zapobieganiu powikłań związanych ze złym poziomem cukru u diabetyków, takich jak: choroby serca czy nerek, uszkodzenia nerwów i pogorszenie wzroku. Pamiętaj o zachowaniu umiaru w dosładzaniu twojej latte. Najlepiej poprzestać na cynamonie i imbirze. Reszta dodatków, w tym węglowodany, mogą jedynie spowodować podniesienie poziomu cukru we krwi, a tego przecież chcemy uniknąć.
Badania opublikowane w 2018 roku potwierdzają, że picie kurkumy może łagodzić dolegliwości związane z jelitem drażliwym, takie jak: biegunki, wzdęcia czy bolesne skurcze żołądka.
Połączenie kurkumy z kawą daje silne właściwości przeciwzapalne. A gdy wzmocnisz swoje latte o cynamon i imbir może to pozytywnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenie, poprawę poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Należy jednak pamiętać, że na to wszystko duży wpływ ma również nasz styl życia. Bo co z tego, że będziemy codziennie rano pić latte z kurkumą, jeśli w ciągu dnia będziemy spożywać fast foody, prowadzić siedzący tryb życia, a na kolację zamiast pełnowartościowego posiłku zadowolimy się alkoholem i słonymi przekąskami.
Składniki:
W rondelku, na małym ogniu, mieszamy mleko/napój roślinny z kurkumą, cynamonem, imbirem i pieprzem. Po zagotowaniu należy zdjąć rondelek z ognia i za pomocą spieniacza do mleka lub miksera, spienić miksturę. Następnie dolewamy do niej świeżo parzonej kawy. Całość możemy dosłodzić miodem lub stewią, według uznania. Smacznego!