Niebieskie naleśniki czy szmaragdowozielone koktajle to nie efekt filtrów na Instagramie, a jedynie zawartości tych niebieskich i zielonych barwników znajdujących się w mikroalgach, do których zaliczane są chlorella i spirulina.
Są to pokarmy roślinne bogate w składniki odżywcze- witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Przypisuje się im szczególnie bogactwo w białko. Łyżka spiruliny w formie sproszkowanej ma około czterech gramów białka.
Spirulina i chlorella są doskonałym źródłem makroskładników odżywczych dla sportowców, którzy są weganami. Z tego również powodu spirulina jest uznawana przez Światową Organizację Zdrowia za „super żywność” i stosowana jest przez amerykańskich astronautów jako suplement diety.
Dodatkowo, spirulina tak jak i chlorella są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3. Istnieje wiele badań naukowych, które przypisują tym dwóm mikroalgom korzystny ich wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi, skład tłuszczu we krwi, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i zdrowie przewodu pokarmowego.
Chlorella i spirulina są dostępne w postaci proszku, tabletek i kapsułek. Ich suplementację należy jednak skonsultować z lekarzem. Na przykład, dla osób przyjmujących leki rozrzedzające krew dodatkowa suplementacja spiruliną czy chlorellą mogłaby być niebezpieczna dla ich zdrowia ze względu na wysoką w nich zawartość witaminy K.
W związku z tym, że zarówno chlorella jak i spirulina to mikroalgi to ich smak podobny jest do smaku wodorostów. Nie każdemu może odpowiadać. Najlepiej dodawać je do koktajli, aby ich rybie nuty smakowe były słabiej wyczuwalne.
My uwielbiamy koktajl czekoladowo-miętowy ze spiruliną/chlorellą.
Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebował:
Wszystko zblenduj i gotowe! To nie tylko pyszny koktajl, ale przede wszystkim zdrowa i pełnowartościowa przekąska, która na stałe może znaleźć się w Twoim menu.