Cynk jest bardzo ważnym minerałem, niezbędnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Nie powinni o nim zapominać przede wszystkim sportowcy, bo to właśnie oni tracą najwięcej cynku podczas wysiłku fizycznego.
Cynk bardzo często jest pomijanym minerałem, a to właśnie dzięki jego prawidłowej zawartości w naszym organizmie jesteśmy w stanie zbudować odpowiednią odporność, a także zapobiegać kontuzjom, szybciej goić rany oraz regenerować ciało pomiędzy treningami. W związku z tym, że sportowcy tracą najwięcej cynku podczas pocenia się i wraz ze zwiększonym metabolizmem, tak ważna jest jego suplementacja. Sama żywność nie może zapewnić sportowcom właściwego poziomu cynku w organizmie. Dlatego lekarze zalecają osobom aktywnie ćwiczącym regularną, a jednocześnie niezbyt wysoką dawkę cynku w postaci suplementów.
Cynk znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie, wątrobie cielęcej i wieprzowej, mleku, jajach, a także w rybach i w owocach morza. Dodatkowo cynk znajdziemy również w szpinaku czy w płatkach owsianych, a także w produktach pełnoziarnistych.
Weganie i wegetarianie, bez względu na ich poziom aktywności fizycznej, powinni regularnie sprawdzać swój poziom cynku i go suplementować.
Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii na grupie 926 sportowców jednoznacznie wykazały stosunek wysiłku fizycznego do ilości cynku w organizmie. Badani spożywali dziennie 14mg cynku, czyli znacznie powyżej zalecanej dziennej dawki tego minerału. Rezultaty przeprowadzonych badań wykazały, że ilość cynku w organizmie sportowców była znacznie niższa niż ilość tego minerału w organizmie ludzi nie mających nic wspólnego z jakimkolwiek wysiłkiem fizycznym.
Dodatkowo cynk jest potrzebny do wzrostu, rozmnażania komórek, a także do produkcji testosteronu. Z kolei jego brak wpływa niekorzystnie na masę oraz siłę mięśni, czyli to, co jest tak ważne dla sportowców.
W przypadku osób dorosłych, dawka ta nie powinna być większa niż: 11 mg dziennie u mężczyzn i 8 mg dziennie u kobiet. Cynk jest ważnym mikroelementem w diecie dzieci i zaleca się, aby ich dzienna dawka nie przekraczała 8mg. Kobiety ciężarne oraz karmiące powinny również zadbać o zawartość cynku w organizmie i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki wynoszącej 12 mg.
Tak, zbyt duża dzienna dawka cynku (ponad 50mg) może przyczynić się do zakłóceń we wchłanianiu żelaza oraz innych minerałów, co w konsekwencji doprowadzi do niedoboru żelaza czy miedzi w organizmie. Dodatkowo wpływa na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, zaburzenia odporności, zawroty i bóle głowy, a także nudności, wymioty i owrzodzenia.
Cynk jest mikroelementem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, a niestety często dość zapomnianym. Jego niedobór jak i nadmiar może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie cynku jako suplementu do naszej codziennej diety zgodnie z dostępnymi zaleceniami.