Glutamina to bardzo ważny aminokwas, który wspomaga właściwe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest budulcem białka. Wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, a także odgrywa szczególną rolę we właściwym funkcjonowaniu jelit.
Glutamina występuje w dwóch formach: L-glutamina i D-glutamina. Jednak tylko L-glutamina może być naturalnie wytwarzana w organizmie. Występuje w żywności i w formie suplementów. Z kolei D-glutamina jest dla nas nieistotna.
Produkty, które zawierają białko zawierają również trochę glutaminy. Różni je jedynie ilość glutaminy w gramie produktu.
Zbilansowana dieta może zawierać od 3 do 6 g glutaminy w zależności od ilości spożywanej żywności i rodzaju produktów. W przypadku dodatkowej suplementacji zaleca się nie przekraczać 14g w stosowaniu krótkotrwałym. Warto ją przyjmować w okresie urazu czy ciężkiej choroby, wtedy, gdy organizm sam nie jest w stanie wytworzyć glutaminy.
Jeśli chodzi o przedawkowanie glutaminy to nie istnieją jednoznaczne badania wskazujące na skutki uboczne suplementacji. Istnieją jednak źródła, które przedstawiają negatywne działanie glutaminy:
Gdy któryś z tych objawów pojawi się po zażyciu glutaminy należy niezwłocznie odstawić suplement i odczekać kilka dni zanim ponownie po niego sięgniemy. Gdy sytuacja się powtórzy warto skonsultować się z lekarzem albo zmienić producenta suplementu. Pamiętajcie, że zdrowie jest najważniejsze.