Białko ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia człowieka i odgrywa w naszym organizmie znaczące funkcje:
Białko wpływa na prawidłowy wzrost tkanek (w tym wzrost tkanki mięśniowej), a także na utrzymanie tkanek. Nasze zapotrzebowanie na białko jest uwarunkowane aktualnym stanem zdrowia i poziomem aktywności fizycznej.
Za reakcje biochemiczne odpowiadają enzymy, czyli białka. Do funkcji organizmu, które są zależne od enzymów należą: trawienie, produkcja energii, krzepnięcie krwi czy skurcz mięśnia. Gdy enzymy funkcjonują niepoprawnie dochodzi do chorób w organizmie.
Są białka, które pełnią funkcję hormonów w naszym organizmie. Są one przekaźnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za komunikację pomiędzy komórkami, tkankami i narządami. Większość naszych hormonów stanowią białka i polipeptydy.
Białka to również keratyna, kolagen i elastyna. Keratyna to białko strukturalne, które występuje w skórze, włosach i w paznokciach. Kolagen z kolei występuje w kościach, ścięgnach, więzadłach i w skórze. Elastyna ma kilkaset razy większą elastyczność niż kolagen i występuje w macicy, płucach i tętnicach.
Białko reguluje stężenie kwasów i zasad we krwi oraz w innych płynach ustrojowych. Równowaga ta jest mierzona za pomocą skali pH, w której 0 oznacza najbardziej kwaśne, 7-neutralne pH, a 14, czyli maksymalna górna granica skali- pH najbardziej zasadowe.
Białka tworzą przeciwciała, które chronią ludzki organizm przez wirusami i bakteriami.
Białko jest cennym źródłem energii, szczególnie ważnym dla osób intensywnie uprawiających sport lub będących na diecie.
Zaleca się przyjmowanie 0,8 g białka na kilogram masy ciała. Jeśli jednak jesteś sportowcem potrzebujesz tego białka znacznie więcej. Przyjmuje się, że na kilogram masy ciała twoje zapotrzebowanie na ten makroelement wzrasta do poziomu 1,2-1,4 grama. Większą ilość białka, czyli nawet do 1,3 g na kg masy ciała, potrzebują również osoby starsze i osoby po przebytych kontuzjach.
Nie ma żadnych badań, które jednoznacznie przypisywałyby białku negatywne skutki uboczne. Jeśli nie chorujemy na niewydolność nerek to nie powinniśmy się niczego obawiać.
Białko występuję przede wszystkim w mięsie, rybach, jajkach i w nabiale. Możemy je również spotkać w produktach roślinnych, takich jak komosa ryżowa czy rośliny strączkowe, orzechy. Jeśli jesteś na zdrowej i zbilansowanej diecie nie musisz obawiać się niedoborów białka.
Białko jest jednym z głównych budulców naszego organizmu. Pomaga w wytwarzaniu mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także hormonów, neuroprzekaźników i innych niezbędnych cząsteczek do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego tak ważna jest dieta bogata w białko, a w przypadkach sportowców ważna jest też dodatkowa suplementacja tego makroelementu.