Pierwszą rzeczą, którą kojarzymy z witaminą C jest słowo odporność. To właśnie ona chroni nas przed chorobami w okresie jesienno-zimowym, ale jej wspaniałe właściwości na tym się nie kończą.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to jeden z podstawowych, a jednocześnie najważniejszych związków naszego organizmu. Nie tylko wspomaga odporność, ale wpływa również na skórę, ciśnienie i cholesterol.
Witamina C nie jest najlepszym środkiem zwalczającym przeziębienie. Udowodnione jest, że kwas askorbinowy nie posiada żadnych właściwości, które mogłyby zwalczyć chorobę. Witaminę C należy przyjmować przez cały rok, aby budować odporność i nie dopuścić do przeziębienia, ale gdy ono już nas dopadnie wtedy należy sięgnąć po inne, skuteczne leki.
Organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, tak więc za jej ilość w naszym organizmie odpowiada zdrowa dieta oraz właściwa suplementacja. Co ciekawe w owocach dzikiej róży znajduje się najwięcej witaminy C, bo aż 250-800mg w 100g. Czarna porzeczka i natka pietruszki zawierają do pięciu razy więcej tego związku chemicznego niż cytryna, która może pochwalić się jedynie 50 mg na 100 g. Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u dorosłego człowieka waha się od 45 do 90 mg, niezależnie od sposobu jego dawkowania. Na rynku dostępny jest cały wachlarz suplementów o dużej zawartości kwasu askorbinowego. Najczęściej producenci oferują od 60 do 1000mg kwasu w dziennej, zalecanej dawce.
Jest to bardzo trudna sprawa, ponieważ nadmiar przyjmowanej z pożywieniem witaminy jest wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jeśli jednak tak się stanie, że przedawkujemy, a dojść do tego może, jeśli przez dłuższy czas będziemy przyjmować więcej niż 1 g tego kwasu w postaci suplementów, to będziemy bardziej narażeni na powstawanie kamieni nerkowych.
Gdy czujemy osłabienie, brak apetytu, gdy zauważamy u siebie skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran czy ból mięśni i stawów, możemy mieć do czynienia z niedoborem kwasu askorbinowego.
Wtedy warto sięgnąć po niezłą bombę witaminową w postaci koktajlu, który składa się z 6 produktów z dużą zawartością witaminy C:
Witamina C ma wiele wspaniałych właściwości. Pomaga zachować dobry nastrój poprzez uwalnianie oksytocyny. Naukowcy udowodnili również wpływ witaminy C na ludzi zmagających się z depresją. Odpowiedni poziom kwasu askorbinowego jest niezbędny do przekształcenia neurotransmiterów – hormonów (dopaminy w norepinefrynę), których przemiana jest zaburzona podczas depresji. Potwierdzony jest również wpływ witaminy C na zwiększoną skuteczność przyjmowanych antydepresantów.
Regularne przyjmowanie zalecanej dawki kwasu askorbinowego wpływa również na utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, obniżenia ryzyka chorób serca, chroni pamięć i myślenie.
Dlatego nie traćmy czasu i regularnie sięgajmy po witaminę C, bo warto!